Mistrovství Světa kouzelníků v RIMINI

FISM 2015 – 1. DÍL

FISM 2015 RIMINI – 1. Díl Mistrovství Světa KOUZELNÍKŮ

Místo: Praha, byt kouzelníků Hrdličků

Lidé: Hrdličkovic, Zuzka, Kamil Burda, Já

Jak začala kouzelná cesta do Rimini?

Snědl jsem Hrdličkům tři palačinky, vypil kávu, pohrál si s břichomluveckou loutkou, dal si vodu, snědl další palačinku, odskočil si, divil se, kolik si Aleš bere věcí (fakt MEGAHAFOOO!!!), nosil Alešovi věci a divil se ještě více, poslouchal Aleše, jak se diví, že mám tak málo věcí :-).

Nasáčkovali jsme Kamilovi do auta kompletní kouzelnický program, se kterým Aleš se Zuzkou účinkovali na FISM a vyrazili.

Že cesta byla klikatá, lemovaná luhy a háji různých zemí, že nocí měsíční paprsky zalévaly štíty hor a sluncem rozpálený den přivíral naše víčka, jako se přivírá rezavá rybička po přeříznutí vlasce, že voda benzínek na trati ovlažovala naše hrdla, kdykoliv jsme už v ústech měli písečnou pachuť, jakou znají jen poutníci karavany, to všechno vám snad musí být jasné, takže netřeba se o takových věcech zmiňovat. No, ale když už jsem to napsal… nechám to tu… :-).

A střih!

Jsme v Rimini!

Partička kolem Jirky Hadaše chlemtá jakýsi střik oranžové barvy, zobou k tomu oříšky a olivy a labužnicky hovoří o tom, jak je krásné pít tento střik oranžové barvy a a zobat k němu oříšky a olivy.

Ubytovávám se u kluků na zemi se spacákem a karimatkou, protože nocleh mám zajištěn až od zítra a jdeme se podívat do  místa konání FISM.

Je to od ubytování nějakých 2,7 km, takže si sami představte každý den přesun ve 45 stupních tam a ve 39 stupních večer zpět (ano, večery byly chladné, příště si vezmu teplé prádlo).

Každý den jsem trasu chodil pěšky nebo běhal, takže minimálně 5 km každý den uběhnuto pro zdraví a po budově pak navíc denně nachozeno cca 6 km od semináře k semináři a od kouzelníka ke kouzelníkovi :-).

Jsme v budově (jak vypadala plus další zajímavosti budu průběžně posílat i ve formě videí, je se na co těšit!).

Jsme zde tedy o den dříve, aby se Aleš mohl registrovat na soutěž. Setkáváme se s Ondrou Pšeničkou a mamkou Hankou.

NA RECEPCI A PREZENTAČCE LIDÉ NEUMÍ ANGLICKY!!!

Obzvláště zajímavé to pak bylo druhý den, kdy se registrovalo asi 2500 kouzelníků z celého světa a Italové na každého jen to své:,, Pápa do dupi, pípi du pápa!!!“ a zběsile u toho máchali rukama :-))).

Díky registraci s Alešem, který bude kouzlit v úterý, jsme získali také dvoudenní VIP vstup do zákulisí FISM, takže jsme viděli i kompletní technické vybavení, šatny pro soutěžící kouzelníky, garáže pro uskladnění iluzí…

Pak rovněž spousty těchto věcí budete moct uzřít ve videích;-).

Díky těmto budoucím videím teď ušetřím spousty úderů do klávesnice a skočme rovnou do:

6. 7. 2015, Pondělí – OFICIÁLNÍ ZAHÁJENÍ FISM 2015

Ano, kouzelníci celého FISM byli skvělí, kouzla byla nádherná, programy uchvacující!!! To vše bylo skvělé!!!

Ovšem jeden hlavní obrovský nedostatek se na FISM projevoval každý den!!!

FISM byl nezvládnutý produkčně!

Zcela první kouzelnická gala show začala….A teď poslouchej dobře 😉

Začala o hodinu a čtyři minuty později!!! A to byl první den!!!

Po této hodině Gala začala tak, že začala hrát nějaká šestiminutová píseň, během které celou dobu byla zatažená opona a na tu jsme ve 2500 lidech zírali.

V lidech, kteří teď už hodinu seděli v plochém sále bez vyvýšených sezení, kde se hodinu nic nedělo a které co chvíli ochranka a organizátoři vyháněli na jiná místa, než na kterých seděli, protože během FISM těžce kolabovala doprava mezi sekcemi pro VIP a pro běžné smrtelníky. Zvláštní :-)…

Časové prodlevy a organizační prostoje se skutečně děly po celou dobu FISM a to v masivních intervalech, takže už jsme si to řekli, víme, co se úplně nepovedlo, i to do reportáže patří a teď už jdeme na kouzla, protože o ty nám jde především! 😉

Pozn.: Fotky s textem si můžeš rozkliknout na trošku větší rozlišení a bude to platit i u dalších 😉

Kouzelnické zajímavosti a zprávy prvního dne

Dnes měl soutěžit Yann Frish. Šel do soutěže s titulem Mistra světa, takže spousta kouzelníků pochopitelně chtěla vidět jeho další program. Ten dnes neviděli.

Yann Frish kvůli technickým záležitostem nebyl schopen svůj program předvést, takže jsme jej viděli až následující den.

Program byl uzpůsoben jako pokračování na jeho vítězný program z let minulých.

Postava kouzelníka působí více v depresích, unaveně, sešle…

Stále si nemůže nalít vodu, stále ho nervují červené míčky, najednou jsou zelené, najednou tu nejsou, najednou voda teče pomalu, konev tu není a zase je…

A TO VŠE SE DĚJE ZA STŘÍDAJÍCIHO SE SVĚTLA ABSOLUTNÍ TMY!!!

Do toho se navíc jen sem tam ozve skřípající zvuk či depresivní bzučení a my, diváci se snažíme nemrkat, abychom viděli opravdu každou sekundu!!!

Získal cenu za originalitu, potlesk ve stoje (ten byl na FISM poměrně častým jevem).

Dále se zmíním o velmi příjemném metalistickém programu dua Anca a Lucca.

On – Mladý tmavovlasý muž, sympaťák.

Ona – Nádherná blondýna v rudých šatech s milým úsměvem.

Svou show promují mimo jiné tímto.

Mají notářsky ověřený certifikát, ve kterém přísahají, že pokud dokážete, že svých efektů čtení myšlenek dosahují pomocí elektronických přístrojů, domluveným diváků nebo přípravou diváků ještě před show, vyplatí Vám 1 MILION EURO!!!

No, jejich představení opravdu působilo, že je možné číst lidské myšlenky :-).

Líbili se mi a bylo fajn je vidět na FISM i po jejich show, jak chodí za ruku nebo tlačí svoje mimčo v kočárku od kouzel ke kouzlům :-).

Z kouzelníků v oboru mikromagie mám v hlavě spousty střípků a sbírku nápadů, ale ty hodím až někdy všechny dokupy, protože nevím, který den se udály :-).

Z prvního dne mi v hlavě, nevím proč, utkvěl pouze nápad napíchnutí vybrané karty na meč.

Na meč, který byl umotaný z balónku. A ta karta v něm najednou opravdu byla. Předvedení nebylo podle mě nijak dokonalé, ale tuším, že kouzelník Semba snad získal v nějaké kategorii i druhé nebo třetí místo.

Ve 14:00 začala Opening Gala (vlastně v 15:04). Začala 30ti minutovým projevem prezidenta FISM ve čtyřech světových jazycích, byl vypískán a slušně odveden z pódia – jo, mám to na videu :-)))

V Gala účinkovali:

Silvan

Yu Ho Jin

Max Maven

Finn Jon

Xavier Mortimer

Paul Daniels

Magus Utopia

Jen jako perličku povím, že Paul Daniels přímo na pódiu lehce ,,rýpnul“ do Silvana:,, Viděl sem Silvana asi před 40ti lety. Vidím, že na svém představení nezměnil vůbec nic! 🙂 „

22:00 – 23:00 Ultra Lecture

Každý z účinkujících kouzelníků měl 6 minut, během kterých předvedl nápad nebo kouzlo či přednesl zajímavou myšlenku. Během pouhé hodinky devět účinkujících.

David Williamson (Jen tak mimochodem prý nikdy nezkusil žádné drogy! Ptal jsem se ho! ) předvedl nalezení čtyř es díky práci s breakem drženým palcem na zadní straně balíčku a to shora.

Guy Hollingwhorth předvedl otočení karty v balíčku, která se nakonec sama zničila a to způsobem, který vybere sám divák.

Shawn Farquhar předvedl efekt na zajímavém principu, zkus si to ;-).

Vem svůj balíček karet, nedívej se do něj, zamíchej a uvidíš, že Ti v něm někde zůstanou dvě stejné karty shodných barev vedle sebe (např. 8 kára vedle 8 srdce nebo Král Piky vedle Král Kříže)!

Ne, že tohle budeš předvádět jako efekt!!! To by bylo hodně slabé a trochu divné:-D! Ale je to princip a je zajímavý.

Paul Daniels nás naučil ťukat tužkou tak, že když s ní zaťukáte, někdo zaťuká zpět zevnitř tužky.

V noci pak následovala One Man Show s karetním kouzelníkem Chuanem Tamarizem.

Já-dá-dá-dááááá!!!!

Čtení karet s cizím divákem po telefonu, seřazování karet, monte a sázky, přemisťování znaků na kartách, shody v diváky zamíchaných balíčcích.

LEGRACE A SHOW! OSOBITÁ KARETNÍ KOUZELNICKÁ SHOW! 🙂

S Paulem Wilsonem jsme pak po show ještě probírali a trénovali falešná rozdávání, překládačky, záměny, prostě práci s kartami na stole, nikoliv na stojáka.

Znaven a nadšen pak během na hotel, v 02:00 spinkat a v 6:00 jedeme znovu.

Toť jen velmi řídce první den FISM 2015 z mého vlastního pohledu.

Těš se na videa, fotky a hromadu božích nápadů.

Vše zpracuju a postupně zveřejním ve svém kouzelnickém blogu na www.VESPE.cz.

Měj se krásně a díky za Tvůj čas a zájem, bratře kouzelníku ;-).

Jakub Vosáhlo